Ondernemerscoach: 'vraag jezelf af: waar ga ik allemaal nee tegen zeggen?'

Heel goed weten wat je wel en niet wil, dat is volgens ondernemerscoach Kelly Weekers het allerbelangrijkste voor een succesvol bedrijf. En zij kan het weten, want ze is al vanaf haar 16e ondernemer. “Op mijn 16e deed ik al modellenwerk en dan ben je ook ondernemer, je bent je eigen bedrijf. Maar daarvoor was ik al bezig met kleding of schoenen in elkaar knutselen om te verkopen. Dat ondernemen zit in mijn bloed”, zegt ze. Inmiddels is ze – naast ondernemerscoach -, ook auteur van de bestseller Happy Life 365, spreker en afgestudeerd psycholoog.

In 2011 werd Weekers uitgeroepen tot Miss Nederland en dat gaf haar de motivatie om te komen waar ze nu is. Ze won de titel vanwege haar uiterlijk en juist dát deed haar beseffen dat innerlijk het allerbelangrijkste is. “Die Miss- en modellenwereld werd me te oppervlakkig, dat maakte dat ik mijn Master Psychologie wilde gaan afronden om vervolgens met de – wat mij betreft – veel interessantere, innerlijke processen van iemand aan de slag te gaan. Ik heb van die periode wel veel geleerd en vooral levenservaring opgedaan. Je bent ineens helemaal op je zelf aangewezen in een harde wereld. Dat maakt je wijzer en daar doe ik nu in mijn vak nog steeds mijn voordeel mee”, zegt ze.

Spijt dat ze gestopt is, heeft ze nooit gehad: “Als ik nou Doutzen Kroes was geweest, was ik natuurlijk niet gestopt. Dan was het best lucratief geweest. Maar ik heb twee jaar fulltime modellenwerk gedaan en toen heel bewust besloten: dit is het niet voor mij. Ik kon mijn hakken dus vol overgave aan de wilgen hangen.”

Kies je niche

Na haar studie Psychologie twijfelde ze of het niet te vroeg was om voor zichzelf te beginnen. Daarom besloot ze eerst in dienst te gaan en daarnaast haar eigen psychologiepraktijk op te zetten. “Die liep al zo snel zó goed, dat ik na een jaar ontslag nam en fulltime voor mezelf ging werken.” Al vrij vlot had ze topondernemers als klanten. “Dat komt denk ik omdat mijn man (John Ewbank) en ik wat bekender zijn; mensen kwamen al snel bij mij terecht. Het helpen van ondernemers die hun vak meters al gemaakt hebben en op zakelijk of persoonlijk vlak wilden groeien, gaf me zoveel energie. Toen besloot ik dat dát mijn niche zou worden.”

Nee, nee, nee

Want dat is volgens Weekers het geheim van een succesvol bedrijf: een niche vinden. “Focus is het belangrijkste. Je kunt wel honderd dingen een beetje doen, maar daar word je niet gelukkiger van en bovendien komt het je bedrijf niet ten goede. Less is more. Hoe meer focus je hebt, hoe beter je bedrijf het doet.” Dat is dan ook meteen haar grootste les geweest, minder snel ‘ja’ zeggen. “In het begin deed ik heel erg veel, want alles leek me leuk en alles was een kans. Maar als ik er dan een tijd mee bezig was, dacht ik toch: mwoah, dat levert niet voldoende op. Niet qua plezier en niet financieel. De mensen die ik nu coach noemen mij ‘Miss Focus’, omdat ik ook op veel van hun ideeën ‘nee’ zeg. Ondernemers denken altijd dat de basis van een strategie is ‘waar ga ik ja op zeggen’, maar het is eigenlijk andersom: waar ga je allemaal nee tegen zeggen?”

Geen opzwepende solospreker maar een ondernemerscoach

En dat brengt haar dan ook meteen bij haar boodschap op het MKB Ondernemerscongres. “Voor mij is het heel belangrijk om dicht bij mezelf te blijven. Staan voor een grote groep doet me niet zoveel meer – bij Miss Nederland stond ik voor een miljard mensen op camera en dan ook nog eens heel lullig in m’n bikini. Daar voelde ik me ongemakkelijk bij, want al die uiterlijke schijn lag zo ver buiten mijn comfortzone. Ik durf nog steeds prima op een podium, maar dan wel graag inhoudelijk. En zo wéét ik ook dat ik niet iemand ben die in een solotalk van drie kwartier het publiek kan opzwepen, ik sta meer in mijn kracht wanneer ik geïnterviewd word. Dus ik heb bewust ‘nee’ gezegd tegen een solotalk als ondernemerscoach op het MKB-ondernemerscongres en gevraagd om een quote, waarbij een presentator de vragenstelt.” Practice what you preach, dus.