Hoe een fake business coach te spotten: 5 manieren om daar niet in te trappen

Coaching is booming business. Niet gek, want werken met een business coach kan zowel zakelijk als privé een enorm positief effect hebben. Maar het is ook opletten geblazen: sommige coaches zijn fantastisch, en veel meer zijn er fantastisch in self-marketing en minder fantastisch in het helpen van hun klanten. In een tijd waar elk persoon zich succesvol (business)coach kan noemen – en hier financieel flink op vooruit kan gaan – is het belangrijk het kaf van het koren te scheiden. In jezelf en/of jouw onderneming investeren is een absolute aanrader, maar zorgen dat je krijgt waarvoor je betaalt ook!

Als er één persoonlijke waarde in mijn onderneming voorop staat, is het dat ik vanuit oprechtheid wil ondernemen. Ik wil te allen tijde eerlijk en oprecht zijn in wie ik ben en wat ik doe en om die reden ook alleen klanten helpen van wie ik ook daadwerkelijk weet dat ik ze kan helpen. Helaas is dit geen vanzelfsprekendheid. Zó veel coaches zien coachen vooral als snelle manier van geld verdienen en hebben niet het beste met de klant voor. Ze zeggen resultaten te kunnen behalen voor hun klanten die hen nog nooit gelukt zijn en claimen dat ze veel succesvoller zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Nepklanten aan het woord laten, volgers en likes kopen op social media, verkoopresultaten van boeken faken; ik prik er direct doorheen. Maar mijn klanten doen dit helaas niet altijd; zo goed in self-marketing als deze coaches zijn! En daarom krijg ik regelmatig terug dat mensen bang zijn met een life coach te gaan praten of aarzeling hebben een business coaching traject aan te gaan, omdat ze denken weer teleurgesteld te worden. Daarom een paar korte tips om de neppers van de toppers te onderscheiden – want die zijn er ook voldoende – zodat jij er je voordeel mee kan doen!


De 5 manieren om een fake business coach te spotten, zodat je jouw match kan vinden:

1. Ervaring & expertise

Zorg ervoor dat je business success coach heeft bereikt wat hij of zij claimt jou te kunnen laten bereiken en dus ook zelf ervaring heeft op het gebied waar hij of zij jou zegt te kunnen helpen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat jouw vitaliteitscoach zelf een gezond gewicht heeft. Zorg ervoor dat de coach die je helpt je in balans te voelen, zich zelf ook in balans voelt. Zorg ervoor dat de coach die jou die ton gaat laten verdienen deze zelf ook verdient. Zorg ervoor dat je checkt dat de coach die claimt jou succes te kunnen geven op social media dat zelf ook heeft.

Daarnaast is het ook belangrijk dat diegene een expertise heeft in zijn of haar vakgebied. Welke studie en/of beroepsopleiding heeft de coach genoten? En is dat een geaccrediteerde opleiding of heeft diegene zich vooral zelf vage titels toebedicht of eens ergens op een blauwe maandag een dagcursus gevolgd? In een tijd waar zo velen van alles kunnen zeggen en claimen is het enorm belangrijk te kijken naar iemands ervaring én expertise.

2. Taalgebruik

Wil jij met een 4-urige werkweek een miljoenen business neerzetten? Elke dag passie ervaren in dat wat je doet? Gedag zeggen tegen stress? Alleen de dingen doen die je leuk vindt? Vandaag nog het dubbele tarief vragen voor hetzelfde werk? En vanuit je luie hangmat waar dan ook ter wereld je miljoenenbusiness runnen? Forget it! Elke business coach die dit soort gebakken lucht verkoopt, is waarschijnlijk succesvoller in self-branding en marketing dan resultaten behalen voor klanten. En zo ook de vitaliteitscoach die je binnen 2 weken 10 kilo af kan laten vallen of een life coach die je ”voor altijd” zonder stress laat leven.

Als je een wonderpil verwacht om een dik belegde boterham te verdienen, kan je beter stoppen met ondernemen. Je verdient geen tonnen met elke dag doen waar je zin in hebt. Er is geen wonderformule die je vanuit je hangmat miljoenen oplevert, het lichaam van een model geeft of je voor altijd in balans laat zijn. De coach die jij wilt hebben, houdt zich niet bezig met dat soort foute teksten maar geeft gewoon duidelijk aan dat jij alleen resultaten krijgt, wanneer je er zelf iets voor doet. Zonder inzet, dag in dag uit, geen succes.

3. Referenties & Sales trucjes

Een coach die steeds zelf resultaten deelt en daarvoor niet gewoon zijn of haar klanten aan het woord laat, is waarschijnlijk onoprecht. Of het nu gaat om giga resultaten van een zogenaamde anonieme klant of het steeds strooien met kortingen en tijdelijke acties; blijkbaar is de coach niet zeker over de kwaliteit van het traject en wil deze je dus onder druk zetten/verleiden een aankoop te doen. Wanneer jij een aanzienlijke investering doet, is het niet meer dan normaal dat jij hierover na wilt denken. Succesvolle coaches durven van hun eigen kracht uit te gaan en stunten dus niet met verdachte resultaten, kortingen en opdringerige sales technieken, omdat zij weten dat zij weten dat de klant bij een match uit eigen beweging de aankoop met liefde zal doen.

4. (Gratis) Content

Heel veel coaches delen posts, blogs, gratis e-books en trainingen of een relatief goedkoop product zoals een boek. Analyseer deze content. Hoe is de kwaliteit? Heb je er echt wat aan of doet het weinig voor je? De kwaliteit van de content staat vaak in direct verband met de kwaliteit van de inhoud van een betaald traject. Is de (nagenoeg) gratis content van de coach waardevol, dan is de betaalde content dat ook. En als de coach je veel gratis rommel geeft, gaat diegene waarschijnlijk ook geen pareltjes afleveren wanneer je ervoor betaalt.

5. Intuïtie bij de business coach

En naast deze punten blijft het toch belangrijk; vertrouw op je gevoel. Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Oftewel, wanneer het te mooi om waar te zijn klinkt, is het dat waarschijnlijk ook. Als het verhaal van je business coach niet lijkt te kloppen en diegene ook geen echte referenties heeft om het tegendeel te bewijzen; niet doen! Er zijn meer dan genoeg experts die je graag verder helpen en wel kunnen wat ze zeggen te kunnen. Voor allerlei gebieden heb je specifieke experts. En daarnaast is jouw gevoel – die match en persoonlijke klik – een belangrijk fundament voor een succesvolle samenwerking. Een succesvolle samenwerking heeft namelijk als basis een vertrouwen in elkaar!