De werk privé balans: ‘niets werkt als jij niet eerst werkt’

De werk privé balans is voor veel ondernemers een belangrijke uitdaging. En sterker nog, een gunstige balans is voor sommigen al een doelstelling voordat ze starten. Business coaches vertellen ze over de 10K+ per maand die zij verdienen, terwijl ze daar maar 3 dagen in de week voor werken.

Het zijn prachtige verhalen, die zo in een sprookjesboek zouden kunnen. Want dat is waar ze thuishoren. Als je met zo min mogelijk doen zoveel mogelijk geld wilt verdienen kun je een staatslot kopen, omdat de kans dan waarschijnlijk nog groter is dat het lukt dan wanneer je gaat ondernemen.

De balans tussen werk en privé zal als ondernemer met name in het begin niet zo gunstig zijn. Ja, het gaat je veel tijd kosten. En ja, het kost je meer tijd dan je nu denkt. Nee, nog meer dan je denkt.

Natuurlijk wil je de werk en privé balans in de gaten houden, maar dat betekent dat je keuzes zal moeten maken. Business coaches die je vertellen dat je de grootste successen zal hebben en minder dan ooit hoeft te werken gaan aan een belangrijk aspect van ondernemen voorbij. Je zal een stevig fundament moeten bouwen, voordat je jouw voet van het gaspedaal kunt halen en de balans kunt herstellen. 

Meer verdienen in minder uren

Veel ondernemers willen balans vinden tussen werk en privé. En dat is prima, maar niet voordat ze hard hebben gewerkt aan hun bedrijf. De populaire uitspraken over hoge verdiensten, weinig uren en de ideale balans om eigenlijk alleen maar te genieten worden veel gedeeld. Toch blijkt er in de praktijk bijzonder weinig van waar. Er komt weinig van terecht, omdat de leuzen vaak nergens op gebaseerd zijn.

Ook wij hebben de periode meegemaakt, waarin we graag meer wilden verdienen in minder uren. En ondanks dat dit inmiddels is gelukt dankzij de online coachingsprogramma’s die we hebben neergezet was dat nog niet zo makkelijk. En waren we er, net als veel andere ondernemers, veel te vroeg bij om dat te willen.

We dachten dat we een heel eind op weg waren, maar bleken pas aan het begin te staan. We hadden nog lang niet hard genoeg gewerkt, nog niet genoeg gefaald en daardoor ook nog lang niet genoeg geleerd. De voeten haalden we al voorzichtig van het gaspedaal, terwijl het daar nog helemaal geen tijd voor was.

Hard werken aan het fundament

Pas als je lang genoeg hard hebt gewerkt aan een stevig fundament krijg je de kans om een beetje gas terug te nemen. Wij laten onze business groeien terwijl we er minder tijd in stoppen, omdat we kunnen bouwen op dat wat we allemaal hebben neergezet. En omdat de zzp’ers en andere ondernemers die we coachen aan de slag kunnen met de courses waar we hard aan hebben gewerkt. Hun succesverhalen vertellen het verhaal voort, waardoor we dat niet allemaal meer zet hoeven te doen.

Toch is het niet altijd zo geweest, waardoor de werk privé balans af en toe ver te zoeken was. Pas als je precies weet wat je moet doen, het werk al lange tijd doet en ook weet waar je géén tijd in moet steken krijg je de kans om dit weer wat beter op orde te brengen. En de balans terug te vinden, die bijvoorbeeld een aantal jaren zoek is geweest.

De balans tussen werk en privé

Kun je dus een goede balans vinden tussen werk en privé? Ja, dat kan. Maar, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je daar als startende ondernemer waarschijnlijk de tijd en de kans niet voor krijgt. Tijdens de eerste jaren is het jouw ambitie die de boventoon zou moeten voeren. En is het belangrijk om zoveel mogelijk te proberen, regelmatig te falen, daarvan te leren en vervolgens te groeien.

Met name als je faalt, leert en groeit is het lastig om balans te vinden tussen werk en privé. De tijd die je privé graag zou hebben gaat op aan werk. Je moet creatief zijn, er meer tijd insteken en meer focus hebben om tot iets te komen dat nóg beter is. Dat lukt niet in één keer en gaat absoluut niet vanzelf. Het is hard werken om er te komen, voordat je weer kunt denken aan de privé en werk balans. 

Werk privé balans verbeteren

En ben je toe aan het verbeteren van die werk en privé balans, bijvoorbeeld omdat je onderneming staat? Of ben je benieuwd hoe je kunt bouwen aan het fundament, zodat jij er over bijvoorbeeld een jaar ook tijd voor kunt gaan maken? Wij helpen je met onze business coaching. Speciaal voor startende ondernemers, groeiende ondernemers en experts helpen we je manieren te vinden om het fundament stevig neer te zetten. Om dat uit te breiden en verder uit te bouwen. En om uiteindelijk op te schalen, zonder dat je daar steeds meer tijd in moet steken.

Bovendien werken we samen met jou aan de juiste mindset. Om de werk privé balans een tijdje los te laten, zodat je daar later veel meer aandacht voor kunt hebben. En je net als wij uiteindelijk wel degelijk gas terug kunt nemen. Omdat dat geen sprookje hoeft te zijn. Als je maar hard werkt. Omdat er niets werkt, als jij niet eerst werkt.