Nieuwe klanten: hoe kom je eraan?

Nieuwe klanten vinden: is dat een van je belangrijkste uitdagingen als ondernemer? Veel (startende) ondernemers vragen zich af ‘hoe kom ik aan nieuwe klanten?’. En dat is een logische gedachte, maar niet per sé de juiste.

Zomaar klanten werven is niet zo moeilijk. Je kunt via social media, met (Google) Ads en via andere kanalen meer mensen aanspreken en daar zelfs klanten van maken. Toch is de kans dan maar klein dat ze daadwerkelijk klant blijven en dat jij er blij van wordt om voor ze aan de slag te gaan.

Veel belangrijker is het om te werken met jouw ideale klanten. Die opdrachten bij je plaatsen waar jij graag aan werkt. Of die producten van je afnemen waar je een mooie marge mee maakt. Ga dus niet zomaar op zoek naar nieuwe klanten, maar bedenk je wie eigenlijk jouw ideale klant is. 

Werken met ideale klanten

Weet je niet goed hoe je nieuwe klanten vindt of hoe je aan klanten komt waar je echt blij van wordt? Het is belangrijk om je eerst te bedenken wie jouw ideale klant eigenlijk is.

Dus werk je als trainer, coach of adviseur? Bedenk je wie je graag wilt helpen. En dan gaat het niet alleen om een man of vrouw van bijvoorbeeld 35 tot 55 jaar, maar om veel diepere eigenschappen. Dus hoe informeert jouw klant zich graag over de mogelijkheden, wat heeft de klant al geprobeerd en wat is de belangrijkste motivatie van jouw klant om een specialist in te schakelen? Pas als je die vragen kunt beantwoorden krijg je een beter beeld van de nieuwe klanten waar je eigenlijk naar op zoek bent.

Kiezen is kassa

Veel startende ondernemers proberen vooral zoveel mogelijk extra klanten aan te trekken. Terwijl pas als ze gaan kiezen de kassa echt begint te rinkelen.

Zo hielpen we een tijdje geleden een consultant met onze Succesvol Ondernemer Strategie. Ze ging met onze adviezen aan de slag en bleef daarom geduld houden bij een klant die de boot een tijdje af hield. Maar waarvan ze wist dat het de ideale klant was.

Uiteindelijk schreef ze ons: “Geduld wordt beloond! Ik heb vandaag een definitieve GO gekregen op een opdracht die al een flinke maand in de pijplijn zat (iets met zomervakantie en beslissingen). Ik ga een groot project draaien, die met een omzet oplevert van €24.500. Ik ben echt super blij met deze opdracht. En daarnaast heeft een van mijn huidige opdrachtgevers het contract verlengd, voor nog eens duizenden euro’s extra omzet.”

Nieuwe klanten vinden

Dus wil je meer klanten vinden? En dan vooral de ideale, in plaats van anderen die je eigenlijk weinig zullen opleveren? We helpen je binnen onze business coaching die belangrijke focus te vinden.