Meer zelfvertrouwen krijgen door ook te durven falen

Hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen, zowel als ondernemer als privé? Het verrassende antwoord is: door te durfen falen. Dat zou je misschien niet verwachten, maar het is de beste manier om met meer zelfvertrouwen te ondernemen. En je ook privé veel zelfverzekerder te gaan voelen.

In plaats van dat we durven te falen laten we ons juist vaak tegenhouden. Omdat we bang zijn om op onze bek te gaan. Terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet erg zou zijn. Tenminste, op de lange termijn dan.

Natuurlijk kiest niemand ervoor om te falen. En voelt dat ontzettend naar als het je overkomt. Terwijl je het zo goed had voorbereid, waardoor je niet goed weet waar het aan ligt. En waardoor je je ook niet kunt voorstellen dat je het een volgende keer wél voor elkaar krijgt.

Dat zijn een paar van de verhalen die we onszelf vertellen. Dus als jij je afvraagt ‘hoe krijg ik meer zelfvertrouwen’, dan is het belangrijk om die verhalen los te laten. En je ogen te openen voor hoe het echt werkt. 

Hoe vaak heb jij gefaald?

Er bestaat een opvallende correlatie tussen het succes dat anderen hebben en het aantal keren dat ze zijn gefaald. Misschien wist je al dat de echt grote ondernemers zoals Bill Gates, Steve Jobs en Elon Musk regelmatig mis zaten. En dat ook John de Mol echt niet alleen maar successen heeft beleefd in Nederland. Het zijn die succesvolle ondernemers die de grootste fouten hebben gemaakt. Of die zelfs vaak hebben gefaald, waarna ze het uiteindelijk toch voor elkaar kregen en de wereld wisten te veroveren.

De mate waarin je succes hebt gaat vaak hand-in-hand met het aantal keren dat je faalde. Pas als je goed om leert gaan met falen lijk je de weg vrij te kunnen maken om ook de successen te vieren.

Dat is eigenlijk heel logisch, omdat het je creatiever maakt. Iedere keer dat je faalt zal je met een creatieve oplossing moeten komen om het de volgende keer beter te doen. Je moet buiten je comfortzone treden, om het anders te doen dan je tot nu toe gewend was. Dat prikkelt je om te verbeteren, waardoor het falen je uiteindelijk helpt om beter te worden.

Daarnaast zal je de volgende keer meer focus moeten hebben, op wat er echt belangrijk is. Door te falen merk je dat je er niet zomaar mee weg komt hoe je het nu doet. Het moet creatiever, met meer focus en daardoor beter.

Het zijn de perfecte ingrediënten voor groei. In dat opzicht is het dus niet zo vreemd dat je juist door regelmatig te falen uiteindelijk meer zelfvertrouwen zal krijgen. Je merkt hoe het niet moet, vindt een weg om het wel goed te doen en tankt daar het vertrouwen uit waar je zo naar op zoek bent.

Vallen en weer opstaan

Te vaak zijn we bezig met wat anderen van ons zullen vinden. En hoe ze zullen inzoomen op onze fouten, waardoor ze ons bijvoorbeeld niet meer serieus nemen.

Het leert je dat fouten maken gevaarlijk is. Terwijl juist het tegenovergestelde waar is. Omdat je door die fouten zal groeien. Je wordt creatiever en je krijgt meer focus. Iedere keer dat je opstaat na een val zal je merken dat je zelfvertrouwen groeit. 

‘Only those who dare to fail miserably can achieve greatly’

Zorg ervoor dat je de komende tijd een aantal keer dreigt te vallen. Omdat je dan weer moet opstaan, dus het zelfvertrouwen zal tanken waar je naar op zoek bent. Omdat het beter moet dan je tot nu toe hebt gedaan. En natuurlijk wordt dat niet makkelijk, op het moment dat je faalt. Maar zodra je bent opgestaan zal je zien dat de wereld eigenlijk niet veranderd is. En dat alleen jij het vanaf dat moment anders aanpakt, zodat je gewoon weer een nieuwe kans krijgt. Om het deze keer beter te doen en wél te slagen in wat je van plan was. 

Durf het te proberen

Meer zelfvertrouwen krijgen? Dat vraagt om durf. Om het te proberen, met de wetenschap dat het misschien misgaat en je een lelijke smakker zal maken. Maar alleen door het te durven proberen krijg je de kans om een stap verder te komen.

Durf de mislukking recht in de ogen te kijken. En er je middelvinger naar op te steken. Dat alleen al zorg ervoor dat je meer zelfvertrouwen zal krijgen, gewoon door de manier waarop je met de situatie omgaat. Dat is heel anders dan hoe de meesten dat doen, die in hun schulp krijgen en vooral geen risico willen lopen.

Zet je schouders eronder en ga door, omdat je weet dat het gewoon nodig is om een paar keer goed op je bek te gaan. Het hoort erbij, het is iets dat iedere ondernemer vroeg of laat een keer meemaakt. Dus hoe eerder je een aantal keer gevallen bent, des te groter de kans dat je veel sneller leert en groeit dan de anderen. 

Meer zelfvertrouwen krijgen: zakelijk en privé

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen, zowel zakelijk als privé? We zullen je niet laten vallen tijdens de business coaching en life coaching. Wel leren we je dat het de enige manier is om te groeien. En dat je dus vooral niet bang moet zijn om te vallen. Maar dat het dé manier is hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen, nadat je een aantal keer flink onderuit bent gegaan.