Waarom ben jij gaan ondernemen?

‘Vanwege de vrijheid’ is het antwoord wat ik vaak hoor.

En in hoeverre is dat gelukt?

‘Nou, niet echt. Werk en privé lopen totaal door elkaar heen. Ik sta altijd aan.’

Voor mij is dit zó herkenbaar. In mijn eerste jaren als ondernemer was ik altijd aan het werk. Het geld had ik hard nodig en daarom nam ik vaak klanten aan waar ik niet blij van werd. De klanten die slecht betaalden of altijd wat te zeiken hadden. Officieel was ik eigen baas, maar zo voelde het niet. De klant was baas over mijn toko en als ik alle werkdagen terug zou rekenen naar een uurtarief had ik beter in loondienst kunnen blijven zonder kopzorgen!

Inmiddels werk ik al jaren alleen met klanten waar ik enthousiast van word en doe ik nooit concessies qua prijs of tijd. Ik plan mijn werk rond mijn privé en niet andersom. De grootste eye opener dit te bereiken? Geen manusje van alles zijn, maar íets specifieks heel goed doen. Dan ben je minder tijd kwijt, is het resultaat optimaal en hoef je dus niet meer te wachten op klanten, maar wachten zij op jou!

Kelly Weekers MKB Ondernemerscongres