Succesvol starten 2021: waag die sprong, maar wees niet trendy

Ook in 2021 zullen bedrijven het door de coronacrisis moeilijk hebben. KVK sprak 7 experts over de trends en kansen die zij zien voor volgend jaar. Ondernemerscoach Kelly Weekers verwacht kansen om succesvol te starten. “Laat je niet meeslepen in de negativiteit van dit moment.”

Wat is de trend op het gebied van succesvol starten?

“Dat ze starten! Dat is de trend die ik nu zie en die nog wel even doorgaat. Veel mensen in loondienst hebben de wens om ooit voor zichzelf te beginnen. Ik merk dat veel mensen juist nu die sprong wagen, omdat als gevolg van de coronacrisis hun baan op de tocht staat of al is verdwenen. De zekerheid van in loondienst werken is er niet meer. Dan kun je komend jaar net zo goed voor jezelf beginnen.”

“In mijn praktijk als therapeut kwamen regelmatig ondernemers die worstelden met de balans tussen werk en privé. Zo ben ik steeds meer richting bedrijfs-coaching gerold.”
Waar liggen de kansen?

“De hele basis van ondernemen is dat je met een dienst of product een probleem oplost voor een ander. Als jij dat probleem kunt oplossen, of als je het beter, sneller of mooier doet dan een ander, ben je altijd succesvol. De grote kans die deze tijd biedt, is online werken. Je hoeft niet langer bij je klant op locatie te zijn. Ik werk veel met ondernemers die diensten aanbieden. Zorg dat je die dienst online kan leveren en je kunt meteen op een veel grotere schaal gaan werken dan voorheen. Als je die kans kunt pakken, kun je in 2021 echt gaan knallen.”

Wat zijn de bedreigingen?

“Tijden zijn veranderd. Door corona zijn veel problemen naar de achtergrond verdwenen. Misschien ook dat probleem waar jij een oplossing voor biedt. Wat vorig jaar succesvol starten mogelijk maakte werkt nu niet meer, tijdelijk of voorgoed. En niet in alle gevallen is dat op te lossen door je product aan te passen. Daarnaast is de economie erg onzeker. Niemand weet hoe volgend jaar eruit ziet.”

“In goede tijden kon je als matige ondernemer nog wel wat verdienen. Nu moet het echt goed zijn wat je biedt, er zijn geen grote budgetten meer waarmee alles kan. Maar ook dat hoort bij ondernemen, daar moet je tegenkunnen. Bedreigingen en tegenslagen zijn er altijd. Het is nu misschien erg, maar het is ook een uitdaging om nieuwe dingen te bedenken. Wees niet stug en hou je hoofd koel. Check de markt: bestaat mijn klant nog, kan ik mijn product aanscherpen? Beweeg mee. Als je altijd evenementen organiseerde, kun je nu misschien online borrels aanbieden.”

Waar moeten starters zich niet mee bezighouden?

“Ondernemerschap is wat mij betreft niet trendy. De basis blijft dat je iets aanbiedt wat anderen willen hebben. Dus ik zou me niet te veel bezighouden met trends. Tenzij je snel geld wil verdienen, dan zou ik nu mondkapjes gaan verkopen of iets doen met sneltesten.”

“Vóór de coronacrisis waren ondernemers erg bezig met duurzaamheid en het verkleinen van de footprint en ik denk dat er alleen maar meer diensten en producten op dat thema gaan inhaken. Maar voor de korte termijn is voor velen de uitdaging om brood op de plank te krijgen. Dus nu je klant bedienen. Ik zie vaak dat ondernemers in crisissituaties rare sprongen maken, bijvoorbeeld een heel andere dienst aanbieden of heel hoge kortingen geven. Dan verdien je nog niets. Ga op zoek naar de klanten die er nog wel zijn.”

“En als je dan toch een trend mee moet pakken? Probeer komend jaar slim in te spelen op thuiswerken. Hubs voor werken op afstand, daglichtlampen, luchtverversers, verantwoorde stoelen, planners, lunchboxen, allerlei manieren waarmee werknemers thuis optimaal kunnen presteren. Thuiswerken zullen we meer en meer gaan doen, daar gaan zeker kansen ontstaan.”

Kelly Weekers’ ultieme tip om succesvol te starten

“Laat je niet meeslepen in de negativiteit van dit moment. Focus op je eigen bedrijf. Kijk niet naar trends en kijk niet hoe je buurman het doet, want die geeft misschien niet eens eerlijk antwoord als het slecht gaat. Hoe gaat het met jou en met jouw bedrijf? Wie is jouw ideale klant, hoe bereik je die? Daar ligt de oplossing. Het succesvol starten zit in de basis. Als die strak staat, kun je stormen doorstaan.”

Plan de campagne

“Te veel starters redden het niet. Ze hebben een goed idee, een talent of expertise, maar kunnen niet ondernemen. Om succesvol te zijn moet je niet alleen goed zijn in je vak, maar ook in het ondernemen. Specifiek daarin ga ik ondernemers een jaar lang begeleiden, zodat ze hun business tot een succes kunnen maken.”

“Een andere trend is dat iedereen op dit moment meer online wil werken. Ik heb een paar jaar geleden mijn business volledig online gemaakt en werk locatie-onafhankelijk. Daar heb ik elke dag plezier van. Online werken is coronaproof en je bent super schaalbaar. Ook daar ga ik ondernemers mee helpen. Hun onderneming ombouwen naar een online business zodat ze groeien in klanten, winst en vrijheid.